Hoşlanmadığınız veya nötr duygular beslediğiniz birine iyilik yaparsanız, bir anda ona karşı hissettiğiniz duygular olumlu yönde değişir. Bilişsel çelişki, davranışlarımızın düşüncelerimize uymama durumudur. Birisi size küçük de olsa yardım ettiyse ve sizi sevmiyorsa bilişsel çelişki yaşar. İnsanlar iyilik yaptıkları kişilere karşı olumsuz duygular besleyemez. Bu yüzden beyin, yaptığımız iyilik eylemini haklı çıkarmak için o kişiye karşı olumlu şeyler düşünmemizi sağlar.
Birisinden iyilik isterken elde edeceğimiz şey isteğimizin yerine gelmesi değil, o kişinin bizimle ilgili düşüncelerinin değişmesidir.
Benjamin Franklin’i tanımayanlar için kendisinin yer aldığı 100 doları paylaşıyorum 🙂
Benjamin Franklin, otobiyografisinde kendisini zorlayan bir rakibinden kitap istediğini anlatıyor. Nadir bulunan bir kitabın rakibinde olduğunu öğrenen Franklin, kitabı ondan ödünç istiyor ve geri iade ederken güzel bir teşekkür notu gönderiyor, sonrasında bu kişi ile iyi dost oluyorlar. Franklin bu durum ile ilgili “Birinin sizi sevmesini istiyorsanız, ondan küçük iyilikler isteyin, çünkü iyilik yaptığımız kişilere kendimizi yakın hissederiz.” demiştir yine aynı konu ile ilgili “Birinin size iyilik yapması, başka bir iyilik yapmak için daha hazır hale gelmesini sağlar.” demiştir.
Yere daha güçlü basmak için yardım istemekten ve “bilmiyorum” demekten kaçınmayın, istemek ve bilmemek bazen sahip olmaktan ve bilmekten daha faydalı olabilir.
(Bu yazıda 188 kelime var) #100Gün100Kelime’de 67. gün sona erdi.
Yorumlar