İçeriğe geç →

Terapist Sessizliği ve 4’33″

Last updated on 28/07/2021

Dün yazdığım aktif dinleme yazısı ile bağlantılı bir konudan bahsedeceğim, terapist sessizliği…

Bazen susmak en büyük cevaptır, sessizlik bazı durumlarda yüksek sesten daha fazla sağır eder kulakları. Birinin sinirini bozacak kelimeler çıkabilir ağzınızdan ama sessizlik öyle güçlüdür ki en büyük taşları bile ikiye bölebilir.

Güç giz’den gelir, giz gizemi doğurur, sessizliğin de arkasında büyük bir gizem vardır, bazıları boşluk olduğunu düşünür.

John Cage isimli Amerikalı müzik üstadının bestelediği 4’33” isimli eser, sessizliğin öne çıktığı en önemli yapıtların başında geliyor. Piyanist boş nota defterini önüne koyuyor ve 4 dakika 33 saniye boyunca piyanonun başında sessizce oturuyor. Arkadan köpek havlamaları geliyor, salonda öksüren bir kadının sesi geliyor, bir adamın ayakkabı sesleri duyuluyor ve süre bitince sanatçı yerinden kalkıyor, herkes alkışlıyor ve gidiyor.

Burada önemli bir detay daha var, sanatçı da dinleyiciler de kendi iç seslerini dinleyecek bir süre kazanıyorlar, hayatın koşuşturmacasında bu neredeyse imkansız.

Terapistler de bu sessizlikten güç alırlar, dinlemek çok zor bir sanattır ve terapistler bunu başarıyla yaparlar, terapist sessizliği de buradan gelir.

Kategori: Müzik Psikoloji

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir