İçeriğe geç →

Aktif Dinleme

Last updated on 24/07/2021

Aktif dinleme, o da ne?

Karşındakini dinlemek, dinleyebilmek büyük bir erdemdir. Karşısındaki dinlerken aynı zamanda onu rahatsız etmemek de önemlidir fakat en önemlisi aktif dinlemektir yani karşıdaki konuşurken siz edilgen o da etken iken onun etkeni olabilmek.

Çok karışık oldu : )

Dinlerken karşınızdaki kişi hakkında bildiklerinizi unutun, tüm yargılarınızı bir kenara bırakın, beden diliniz, kelimeleriniz yani ona etki eden her ne varsa onu anladığınızı ve sözlerine kıymet verdiğinizi tek bir ağızdan söylesin.

İşte aktif dinleme budur.

Konuşan kişiyi dinlerken minik sorular sormak, onu anladığınızı göstermek çok önemlidir, bu tam manasıyla bir diyalog değildir, kalbi bir diyalogtur ama sözlerle gönüllü bir monologtur. Dinlendiğini ve anlaşıldığını düşünen kişi rahatlar, ruh sağlığı uzmanları da bu tekniği kullanırlar.

Anneler, babalar…

Aktif dinleme en çok sizin için lazım, çocuk gelişiminde aktif dinleme çocuğunuzun özgüveni için çok önemli! Diyalog iki kişi arasında olur, monologta tek kişi konuşur durum uzaktan monolog gibi görünse de kalbini koymak ve teşvik etmek aktif dinlemeye girebilir.

İnsanlara yol göstermek, yargılamak, fikir vermek yerine aktif dinleme konusunda kendimizi geliştirebiliriz. Bu yazıyı sevdiyseniz İletişim Dörtgeni (Dört Kulak Modeli) yazımı da buraya tıklayarak okuyabilirsiniz dostlar…

Kategori: Psikoloji

Tek Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir