İçeriğe geç →

Parkinsonun Önemsizlik Yasası – Bike Shed Effect

Last updated on 04/07/2021

Toplantılar…

Toplantılardan nefret ederim, toplantıların süresi belli olmalı, herkes kendi uzmanlık alanında konuşmalı, kararlar alınmalı ve o kararlar hayata geçirilmeden yeniden toplanılmamalı…

Keşke…

Bugün konumuz tam da bunu anlatıyor!

Parkinsonun Önemsizlik Yasası

Bike Shed Effect

Bisiklet Kulübesi Etkisi

Hepsi aynı kapıya çıkıyor.

Yukarıda saydığım kavramlar, toplantılarda gereksiz yere konuşulan önemsiz konuları ve yeterince konuşulmayan önemli konuları anlatıyorlar.

Cyril Northcote Parkinson bu durumu önemsizlik yasası ile açıklıyor. Konu ile ilgili bilinen en önemli örneği yazarak size bu kavramı açıklayacağım.

Bir şirketin finans toplantısına katıldınız ve bu toplantının 3 ana gündemi var. Birinci gündem milyonlarca dolarlık bir nükleer santral, ikinci gündem 3 bin liralık bir bisiklet park yeri ve son gündem de şirkette içilecek filtre kahvelerin bütçesi, o da 500 lira olsun…

Toplantıda en az zaman ayrılan konu nükleer santral, çünkü katılımcıların bu konu ile ilgili bilgileri sınırlı ve konuşup rezil olmak istemiyorlar, yeni fikirler de gelmiyor ve santral konusu 15 dakika konuşulup bitiriliyor. Sonrasında bisiklet konusu açılıyor ve masadaki herkes teker teker fikirlerini söylüyor ve uzun tartışmalar sonunda 40 dakikada karar alınıyor. En son olarak kahve işine sıra geliyor, hazır gelmişken kahve içip öyle karar alalım deniliyor ve 2 saatin sonunda kahve belirleniyor.

Özetle, toplantıda herkes en basit konuda hünerlerini gösterirken gerçekten fikir alınacak yerde kimse bir şey bilmediği için konu fazla derinleşmeden elimizden kayıp gidiyor.

Durum budur işte, peki bunun çözümü ne? Bunu bir toplantıda tartışalım…

Kategori: Psikoloji

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir