Last updated on 12/04/2021
Logolar, markalar…
Her yerdeler!
Bu yazımı her nereden okuyorsanız, bilgisayarınız ya da telefonunuzda, içtiğiniz kahve bardağında, buzdolabınızda, terliğinizin altında…
Markalar bize ne göstermek isterlerse biz o kadarını görüyoruz ama mutfakları vitrinleri kadar sevimli değiller. Uğur Dündar’ın Arena programında görüntülediği ekmek fırınları gibi markalar da vitrinlerine para harcasalar da mutfak masraflarını kısıyorlar.
No logo.
Bu kitap 1999 yılında önce Kanada’da yayınlandı, birçok farklı dile çevrildi ve yayınlandı. Kitabın yazarı Naomi Klein, kendisi Kanadalı bir gazeteci.
Kitabı özetlemek gerekirse şu soru yeterli olabilir: Her yerde logoları ile övünen büyük markalar neden düşük gelir seviyesine sahip ülkelerde kurdukları fabrikaların önüne kocaman logolarını asmıyorlar?
Kitapta iddia edildiğine göre, markaların logo asmama sebebi, insanlık adına utanılacak şeyler yapmaları.
Büyük firmalar büyük olabilmek için çok küçük hesaplar yapabiliyorlar, bu küresel yarış ile saliselerin önem taşıdığı F1 yarışları benzerlikler taşıyor. Minik detaylar milyonlarca hatta milyarlarca doların yok olmasına neden olabiliyor.
Kitap, parıltılı markaların ve logoların ardında her zaman bir pislik olabileceğine dikkat çekiyor ve insanları da bunu aramaya yönlendiriyor.
Kitapta, giyim markalarına ait logoların aslında bir etiket görevi gördüğünden bahsediliyor. Logoyu gören kişilerin giysinin sahibine bakarken üstündeki için ne kadar ücret ödediğini anladıklarından söz ediliyor.
Bir markanın reklam yüzüne milyonlarca dolar öderken çalışanlarına günlük 1 doları çok gördüğü de kitapta yer alan iddialar arasında!
Müzik grupları büyük albüm lansmanlarını genellikle bir sponsor eşliğinde sürdürürler. Radiohead grubu bu kitaptan etkilenerek “Kid A” albümlerinin lansman turnesine bir sponsor almadı.
McDonaldlaştırma isimli bir yazı yazmıştım, onu da okumanızı tavsiye ederim. Buraya tıklayabilirsiniz.
Kitap ilgi çekici olsa da yazarın, kitaba ait logonun telifini aldığı iddiaları kafamı karıştırdı. Doğrulayamadığım bu bilgi kitapla tezat bir durum oluşturuyor. Yine, tüm dünyada çok satan bu kitabın “bestseller” başlığı ile markalanması okuyucular tarafından memnuniyetsizlikle karşılanmış.
Hoş kalın…
Yorumlar