Web (internet ağı) ve episode (bölüm) kavramlarının birleşimi ile ortaya çıkan webisode, dijital mecralar için üretilen içeriklerin her bir bölümü için verilen isimdir.
Bu tür içerikler Netflix gibi mecralar güçlenmeden ya da Youtube yayıncılarına henüz ücret ödemediği dönemlerde sponsorlu işler ile yayınlanıyordu. Örnek vermek gerekirse 1 Kadın 1 Erkek isimli dizinin internet için üretilen “tatlı haller” ismi verilen bölümlerine sponsor olan Carte d’Or, Tatlı Kuplar Serisi isimli ürünlerinin reklamını o günün standartlarının çok üzerinde bir şekilde tanıtmayı başarmıştı.
Webisode denilince aklıma gelen en iyi işlerden bir diğeri de Yedigün isimli içecek markasının sponsorluğunda Batesmotelpro isimli ajansa (en sevdiğim) çektirilen başka bir internet dizisi.
Bu iki örneğin yeterli olduğunu düşünüyorum, internet için çekilen bu dizilerin her bir bölümüne webisode deniliyor, anlaşıldı mı?
Bir marka neden webisode işine yatırım yapsın ya da bir grup genç neden durup dururken internet dizisi çeksin diye sorabilirsiniz, zaten bu soruyu soruyorsanız blog yazılarımın ilk sayfasını bulup oradan okumaya başlayabilirsiniz.
Bir marka neden internet dizisine girsin derseniz cevabı basit, çok daha uygun fiyata çok daha büyük kitlelere viral şekilde ulaşma imkanına sahip olursunuz.
Bir grup genç neden durup dururken internet için dizi çeksin derseniz de yanılırsınız, kimse size üretmeniz için imkan sağlamıyorsa siz kendiniz üretin. Telefonla çekin ama yine de üretin, “tecrübeli çalışan arıyoruz” demek sadece sigortalı işe girip çalışmış olsun demek değildir, sektörü bilen kişi arıyoruz demektir, sektör sizi almıyorsa trene kaçak binin.
Yemek videosu çekin, yol videosu çekin, kedi videosu çekin ama bir şekilde düzenli olarak üretin.
Önce şuna bakın, benim ya da çevremin bir hikayesi var mı? Hayata bakarken hikayeleri gözlemleme yetkinliğini elde ederseniz hayattan çok daha fazla keyif alabilirsiniz.
İkinci olarak hedef kitlenizi belirlemeniz gerekiyor, ürettiğiniz içerikler kime hitap ediyor, her saniyede onları düşünerek hareket etmelisiniz.
Son olarak ise “ben bunu düzenli şekilde üretebilir miyim?” sorusunu kendinize sorabilirsiniz, bu tür işlerde istikrar çok önemlidir.
Webisode hazırlarken ürettiğiniz içeriklerin sadece video kısımları değil açıklama kısımları ve video tanıtımı için kullanılan minik görselleri de (thumbnail) önemlidir. Tüm bölümler bir platformda sıralı şekilde yer almalıdır.
Bu yazımı da şöyle bitireyim, gün içinde çok yoğun olduğum için bu yazıları her gün saat 22.00 gibi yazmaya başlıyorum, akşam yemeğini yemişim uyku çökmüş, ya gibi uyuyacağım ya bir dizi açacağım ya da instagramda hikaye hikaye gezeceğim.
Ben ne yapıyorum, tüm yorgunluğu kenara atıp ve ben bu işe nereden girdim diye kendime söylenip bilgisayarın başına oturuyorum ve yazıyorum. Her akşam kendimi biraz daha zorluyorum, yeni şeyler öğreniyorum ve okuyanlara da öğretiyorum.
Size tavsiyem her gün 20 sayfa okumayı deneyin ama her gün, ne olursa olsun her gün. Bugünün size kârı bu olsun, her gün okumadan uyumayın, kendinizi zorlayın ama unutmayın bir gün bile okumadan uyursanız geri o motivasyona dönemezsiniz.
Yarın görüşmek üzere…
Ben hergece bir blog yazısı okuyorum ve uyuyorum:)