İçeriğe geç →

SCREENAGER

Yıllardır en sevdiğim müzik grubu değişmedi, grubun adı MUSE! Bugün grubun “Origin of Symmetry” albümünde 8. sırada yer alan screenager şarkısından değil “ekran nesli” anlamına gelen screenager kavramından bahsedeceğim.

Screenager kavramı ekran anlamına gelen screen ve genç anlamına gelen “teenager” kelimelerinin birleşimi ile oluşmuştur.

Kendisine Oxford Sözlük’te de yer bulan bu kelime sözlükte şöyle tanımlanmaktadır: Bilgisayarlara yatkınlığı olan ve internette çok zaman geçiren, ergenlik çağındaki veya yirmili yaşlarının başındaki bir kişi.

1970’li yıllarda televizyon ekranından şikayet eden ve televizyon ailelere zarar veriyor diyen kişiler bugünleri görseydi ne derdi acaba. Bugün beraber televizyon izlemek ailelerin beraber yaptıkları en büyük sosyal aktivitelerin başında geliyor. Bugün herkesin kendi ekranı var ve ekranın ucundaki kişi için masanın diğer ucundaki kişileri ihmal eder hale geldik.

Sabah ilk işi ekrana bakmak olan, gece gözünü kapamadan önce gördüğü en son şey ekran olan gençlere ekran nesli deniliyor. Bu tanımlama yapılırken gençlere haksızlık yapıldığını düşünüyorum çünkü gençler kadar yaşı daha büyük olan kişiler de bu durumu yaşıyor.

Bu konudan bahsetmişken dijital yerli kavramını da incelemenizi öneririm, yazının içinde bebeklik fotoğraflarım da var : ) buradan okuyabilirsiniz.

Ekran neslinin en önemli sorunlarından birisi de teknoloji bağımlılığı, şuradaki yazıyı da okumanızı öneririm.

Bir de internet nesli ile ilgili yazmıştım, o da burada.

Kendinize “iyi” bakın, çünkü gerçeği ekranlarda değil aynada görebilirsiniz…

Kategori: Teknoloji Yaşam

Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir